Хижа "ТРИГРАДСКИ СКАЛИ"

 

Хижата Триград Забележителности Дяволското гърло Защитени територии Цени Контакти
 

  

    Триград

Намира се на 27 км от град Девин и на 12 км от разклона при село Тешел. Шосето до Триград преминава през фантастичното едноименно ждрело и покрай пещерата Дяволското гърло. Пътят се промъква през скалите, а небето остава като светла ивица. Скалистите брегове се издигат като отвесни стени, високи над стотина метра, а горният им отвор не е повече от 20-30 м.Малкото селце ще ви заплени с гостоприемството си и приказната гледка. На мегдана ви посрещат редом малка църква и джамия, допълващи спокойствието лъхащо от планината. Сред атмосферата на селския живот, в Триград ще откриете домашен уют в семейните хотели, къщите за гости и частните квартири.

 


 

 

  На около 3 км под село Триград е най-импозантната част на едноименното ждрело. Малката ивица небе над теснината е единственият светъл щрих в това страховито място. Долу дълбоко се виждат скали грамадаци. Водата е пропаднала под тях, за да се появи на няколко километра оттук като бистроструен поток. Прокараният в скалите път се провира през тунел, след което се стига до пропастната пещера Дяволското гърло. Водата на реката скача в дълбока пропаст, разбива се на дребни капчици и водният прах като пушек от комин излиза от съседното отверстие. По-долу в скална пукнатина е направен вход за подземния мир.

 
Траградското ждрело е очарователно

Ще затаите дъх пред природните феномени - "Триградското ждрело", благоустроените пещери "Дяволското гърло" и "Ягодинската пещера". Това са бисери в раклата от скъпоценности в региона на община Девин, където всеки турист има възможност да надникне в царството на подземния свят като се наслади на незабравими гледки. Триградско - Ягодинския район е карстов и има десетки неблагоустроени пещери - "Харамийска", "Орфеева дупка", "Кестенска пещера" и др.

    Защитената местност "Чаирите" пленява посетителите с причудливи свлачищни езера, ливади и смърчово - букови гори сред които е феноменът "Пияната гора". Живописните местности - "Лесичево", "Амзово", "Извора", "Струилица", скалният феномен "Слонът", "Римския Кемеров мост" са един величествен свят раждащ възторг и поезия. В региона на град Девин се намират три резервата - "Кастраклий", "Казаните", "Старата гора" ("Шабаница"), съхранили девствени, борови и смърчови гори достигащи 200 - 350 години и засщитени растителни и животински съобщества.


WEB design: ANTON EVTIMOV