Хижа "ТРИГРАДСКИ СКАЛИ"

 

Хижата Триград Забележителности Дяволското гърло Защитени територии Цени Контакти
 

Триградското ждрело

Триградско ждрело Триградското ждрело има дължина около 7 км, но същинската и най-интересна част е дълга едва 2 км. В продължение на милиони години търпеливо водите на малката родопска река Триградска са разтваряли, разрушавали и отнасяли мраморните скали. В началото на ждрелото, над старото легло на реката, която сега тече дълбоко под земната повърхност в пропастната пещера “Дяволското гърло”, се издигат отвесни мраморни стени. В тях зеят отворите на етажно разположени пещери с различна дължина.
Западната стена носи името “Паметково” и се извисява на 185 м. Източната стена се нарича “Пчелата” и достига 300 м височина. Докато в началото на ждрелото двете стени са отдалечени една от друга до 300 м, то малко на север те се доближават до 100 м. В най-тясната част на ждрелото река Триградска отново се появява на повърхността и водите й се разливат в бистри вирове и се спускат в пенливи бързеи и малки водопади.


Харамийска пещера

Намира се на източната страна на Триградското ждрело. Ако сте привърженици на екстремните видове туризъм – това е може би най-подходящото място. Пещерен клуб “Силивряк” организира посещение на пещерата – разходка с лодки и каньонинг. Освен покачване на адреналина ще можете и да наблюдавате останки от пещерните жилища на хората, живели тук през енеолита.


Ягодинска пещера

Ягодинска пещера Това е най-дългата пещера в Родопите. Намира се в каньоновидната долина на р. Буйновска, на 2 км западно от село Ягодина.
Ягодинската пещера е сложна триетажна система с обща дължина надхвърляща 6500 м. Галериите на пещерата са украсени с различни калцитни образувания – на места от свода се спускат сталактити – цевични, луковични, мечовидни, морковидни. Изящни “завеси” покриват стените, а по пода могат да се наблюдават синтрови джобчета и езера, разположени стъпаловидно и отделени едно от друго с тънки прегради. Тук-там в тях блестят бисери.
Пещерата е била обитавана през енеолита, бронзовата и желязната епоха. Свидетелство за това са следите от жилища и многобройните останки от оцветени в жълто, червено и черно глинени съдове.
Пещерата се стопанисва от Туристическо дружество “Родопея”.


Ледницата

Неизмеримата природна хубост на пещерата е сътворявана от водата в продължение на милиони години. Ледницата е дълга повече от 1400 м. За да се достигне нейното дъно, където тече подземна река, е необходимо да се преодолеят около 46 водопада.
Името си пещерата получава заради огромните ледени висулки в първата и най-голяма зала. Те се получават от циркулацията на топъл и студен въздух през лятото.
Всевъзможните пещерни образувания предизвикват възторга на посетителя. Човек се потапя в омайващ приказен подземен свят от скални водопади, аргонитни завеси, закачливо усмихващо се джудже, наежено куче с вирната опашка и безброй блестящи пещерни бисери.


Слона

Слона Намира се на 4 км от Девин в посока село Настан. Природата-ваятелка с чудно майсторство е изваяла от твърдата скала фигура, поразително наподобяваща слон. Стръмният скален скат, който се спуска от Девинската планина към коритото на реката, завършва с каменен стълб, приличащ на хобот. Опрял се на твърдата скала, той образува отвор, широк около 2.5 м и висок 3 м.
Едно от предположенията е, че огромният отвор е бил вход на пещера, разрушена от водата на реката. В потвърждение на това е факта, че недалеч от Слона се намира голям карстов извор, който вероятно в далечните геологични времена се е изливал през този отвор.

 


Дяволският мост

Природният феномен се намира в диво и пусто място сред вековна смърчова гора, недалеч от Ягодинската пещера. Водите на Боринска река се провират през тесен скален процеп и образуват езеро, дълго около 60 м. На височина близо 50 м двата бряга на езерото са свързани от скален мост, наречен Дяволският. Сводът му е дълъг около 5 м и широк около 2 м.
Гледката е неповторима – огромни речни валуни препречват пътя на реката, а тя стремглаво се промушва между тяк, като образува красиви водопади.


Момата

На около 2 км северозападно от с. Широка лъка, в дясно от шосето за гр. Девин, самотно се издига причудлива скала, която местното население нарича Момата. И наистина, гледана отдалеч, тя наподобява стройна женска фигура с хурка в ръка. За тази скала хората от Широка лъка са създали хубава легенда за красавицата Каня, която се превърнала в камък, за да не предаде вяра и чест на похитителите османци.
В същност образуването на Момата е свързано с ерозията и с действието на външните земни сили. Поради вертикалната и хоризонталната цепителност на риолита водите постепенно разрушили околните скали и останала да стърчи само Момата (скалата е висока около 6 м).


Конна база "Триград"

Конна база "Триград" Конната база се намира в с. Триград. Разполага с 14 ездитни коне. Конюшнята е 300 кв. м., а манежа - 500.
На Вашите услуги са учители по конна езда, опитни инструктори и преводачи.
Организират се еднодневни, тридневни и многодневни походи с коне.
 


WEB design: ANTON EVTIMOV